EL PROJECTE ARRELATS

ARRELATS és el nom de la iniciativa mediambiental, històrica i literària que es configura a l’entorn d’una quinzena d’arbres emblemàtics del terme municipal de Vimbodí i Poblet.

Es tracta d’exemplars de gran bellesa i encant, cadascun dels quals presenta una singularitat associada a la seva forma o dimensions, a la seva antiguitat, o als fets històrics de què ha estat testimoni. ARRELATS pretén difondre entre la població els valors naturals, històrics i patrimonials de tots aquests gegants de fusta, a través d’activitats vinculades al lleure, al coneixement i al respecte per la natura.

Impulsat per l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, ARRELATS convida a gaudir d’aquest patrimoni a través d’elements informatius en suport paper, tecnològic, i de senyalització vertical al mateix lloc on se situa l’arbre. D’altra banda, la informació de cada arbre es complementa amb un evocador relat literari que l’escriptora Teresa Duch ha ideat expressament per a ARRELATS.

El projecte pretén augmentar el coneixement dels arbres singulars, i al mateix temps conscienciar de la necessària preservació del conjunt forestal del territori. En base a aquesta premissa, tots i cadascun dels arbres del projecte ARRELATS han estat:

INVENTARIATS

Les principals característiques de cada arbre es presenten a través de fitxes detallades, basades en l’inventari realitzat per Jaume Marlès i Julia Pérez, sota la direcció del Dr. Martí Boada.

PROTEGITS

Els arbres van ser declarats d’interès local l’any 2013 (Ajuntament de Vimbodí i Poblet) i d’interès comarcal l’any 2014 (Consell Comarcal de la Conca de Barberà). Dos exemplars són, a més, arbre monumental a Catalunya (Generalitat de Catalunya).

SENYALITZATS

En la principal via d’accés a cada exemplar se situen senyals indicatives que en faciliten la identificació i n’amplien la informació mitjançant codis QR.

COMPARTITS

Tota la informació sobre les característiques dels arbres, les coordenades de posicionament, la història que els envolta, les rutes que s’hi poden fer, o els aparcaments més propers, és d’accés públic a través de la web de l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, dels codis QR situats en les senyals indicatives dels arbres i de la guia publicada. Els relats literaris dedicats a cada arbre completen un recorregut carregat d’història i sentiment.